Hjälp, mitt yttertak läcker!

Yttertaket läcker in regnvatten

Om det regnar ute är det viktigt att snabbt få upp en presenning över taket.

Taket är av naturliga skäl en viktig del av hemmet, men vad gör du om du upptäcker en läcka?

Läs våra tips och råd nedan.

Detta bör du göra om du upptäcker att ditt yttertak läcker in vatten

1.Sätt genast en hink under läckan för att förhindra risken för att även golv blir förstört.
2.Börja med att torka bort vatten som redan hamnat på golvet och listerna.
3.Undersök vart vattnet kommer från; kanske finns det en vind ovanför? Ofta behöver du gå upp på taket och kolla om någon takpanna hamnat snett och om undertaket har en springa.
4.Skulle det regna när du upptäcker läckan är det viktigt att du så snabbt som möjligt får upp en presenning. Då kan du åtminstone skydda taket någorlunda.
5.Nu är det dags att ringa ditt försäkringsbolag.

Att själv reparera en takläcka är inte särskilt lätt eller för den delen något att rekommendera. Kontakta helst en besiktningsman som snabbt kan lokalisera läckan och se till att åtgärda den.

Det kan mycket väl vara som så att taket är slitet och snart kommer börja läcka på andra ställen. Är det riktigt illa kan det vara dags att byta taket helt och hållet.

Byta eller reparera?

Om taket har en läcka kan det bero på många saker. Dels kan det vara så att något träffat en takpanna som gjort att den flyttats. Då är undertaket blottat. Det kan även vara så att takkonstruktionen är felaktig eller att taket är lagt på ett felaktigt sätt. Då finns stor risk att undertaket börjar bli fuktigt och vattnet leds in via springor och skarvar.

I bästa fall handlar det om att en takpanna hamnat snett och att undertaket på just det stället behöver repareras. Då är det bara att laga just den biten av undertaket. Men ofta är det tyvärr inte så goda nyheter utan det kan vara försent. Om stora delar av undertaket har börjat läcka in finns det risk för fuktangrepp och till och med mögel.

Kostnad

Att lägga om taket är sällan kul, men likaså nödvändigt. Kostnaden är väldigt varierande och beror på: hur stort taket är, vilket tak du ska byta till och om allt måst bytas ut, exempelvis både bärläkt och undertak. Samtidigt har du goda chanser att få en bra deal. Se till att undersöka marknaden ordentligt. Begär offerter från många företag och utnyttja ROT-avdraget om du kan.