NYTT 2023 – ROT-avdrag när du byter tak

Det kostar en hel del att byta ett tak. Den kostnaden kan du få ner genom att nyttja ROT-avdraget. Här förklarar vi hur det funkar med ROT-avdrag när du byter tak på ditt hus.

Vad är ROT-avdraget?

”Du använder rot- och rutavdraget genom att utföraren gör ett avdrag på arbetskostnaden på din faktura. När du sedan har betalat begär utföraren utbetalning från Skatteverket.”
– Skatteverket.se

ROT-avdraget är alltså en skattereduktion som du får använda när hantverkare utför ett arbete i ditt hem.

För att kunna använda dig av ROT-avdraget 2023 för takomläggning eller byte av hustaket är det vissa speciella regler som gäller. Du måste bland annat vara folkbokförd i Sverige, ha betalt tillräckligt mycket i skatt och tjänsten får inte utföras av dig eller en släkting.

räkna ut kostnaden för byte av tak med rotavdrag 2023Du hittar mer information på Skatteverkets hemsida

Räkna ut arbetskostnaden för ditt takbyte

Det krävs minst två personer för att lägga ett tak. Låt säga att takläggarna har ett timpris på mellan 450 upp till 700 kronor i timmen plus moms.

I vanliga fall tar det emot 120 arbetstimmar att lägga 150 kvadratmeter tak.

Som dyrast kan arbetskostnaden i detta fall därmed hamna på 84 000 kronor, vilket blir 105 000 kronor totalt om man räknar med momsen.

Så mycket pengar kan du spara

Från och med 2016 ligger rotavdraget på 30 procent av arbetskostnaden, upp till 50 000 kronor per husägare. I exemplet ovan där arbetskostnaden hamnade på 105 000 kan ROT-avdraget dra ned kostnaden med 31 500 kronor.

Detta är bara ett exempel hur du kan räkna ut kostnaden för byte av tak med rotavdrag 2023, enklast är att du tar in offerter från olika takläggare visa t.ex. taklaggare.se och ber tgakfirmorna specificera rot avdrag utifrån dina förutsättningar.
Sedan måste du också räkna med materialkostnaden.

Läs mer om vanliga misstag vid byte av tak på ett hus.