⭐NYTT 2023 – Så ska du tänka när du ber om en offert på takbytet

Att byta tak är dyrt oavsett om det är ett litet eller ett stort tak. Det finns många anledningar till att vilja byta själva taket. Kanske har pannorna gått sönder eller så har det börjat läcka in. Om du inte vill eller kan utföra takbytet själv måste du anlita takläggare som gör det åt dig.

Här går vi igenom lite saker att tänka på när du ber om en offert för ditt takbyte. Rent allmänt så bör du alltid be om flera offerter. Se till att ta in minst tre olika kostnadsförslag inför ditt takbyte. Du kommer snabbt att märka att priserna kan skilja sig åt en hel del.

Det ingår i priset

För att du ska kunna jämföra de olika förslagen bör du ha mer information att gå på än bara själva totalkostnaden. Å ena sidan har du materialkostnad, vilket oftast inte är den stora kostnaden. Här ingår de nya takpannorna och allt annat material som takläggaren kan komma att behöva. Å andra sidan har du arbetskostnaden. Denna kostnad är den största variabeln och det är även här som du kan spara in en hel del genom ROT-avdraget.

Materialkostnaden beror på hur stort taket är och vad det är för typ av takpannor du använder. Det finns alla möjliga typer av takpannor, något vi går igenom i ett annat inlägg. Det finns även billiga och dyra alternativ när de kommer till de olika typerna av takpannor.


Tegelpannor brukar oftast vara dyrast och kan kosta upp emot 200 kronor per kvadratmeter. Papp och plåttak kostar oftast mindre. Du kan dock hitta väldigt dyra plåttak och väldigt billiga tegelpannor.

Arbetet som takläggarna utför kan kosta dig mellan 350 upp till 800 kronor i timmen. Räkna med att det tar ungefär en timme att lägga en kvadratmeter tak för en person. Det kan gå lite snabbare om det finns två som arbetar samtidigt. För ett tak på 150 kvadrat så handlar det om runt 150 timmar bara för själva taket. Sedan kan det även finnas saker som tar tid utöver takläggningsarbetet.

Få din offert specificerad

När du ber om en offert för ditt takbyte – se till att du får den specificerad! Då kan du se hur stor del av den totala kostnaden som består av material och dylikt samt hur stor del som består av arbetskostnaden.

Du kan använda dig av ROT-avdraget för att få ned arbetskostnaden med 30 procent. Detta kan spara dig tusentals kronor. Se dock till att du faktiskt uppfyller kraven för att få rotavdrag, annars kan du få en väldigt jobbig restskatt.

Kvalificerar jag för ROT-avdrag? 

När du väl har frågat om du kan få din offert specificerad blir det enklare att jämföra de olika förslagen. Du märker även om någon har glömt att lägga till något eller om de har en kostnad som inte de andra takläggarna har. Slutligen är det viktigt att poängtera att det inte bara handlar om pris utan även om resultat. Be om referenser och kolla upp dessa. Ibland kan det dyka upp positiva och negativa överraskningar när du börjar prata med företagens tidigare kunder.