Shingel – ett exklusivare alternativ till papptaket

Har du funderat över att välja papptak till hemmet men gillar inte utseendet? Då skulle shingeltak kunna vara ett intressant alternativ.

Shingeltak är ganska likt vanligt papptak och består av en glasfiberfilt som kombinerats med något som liknar asfalt. Ett stort plus när det kommer till shingel är att materialet är mycket svårt att antända. Samtidigt är det förhållandevis enkelt att lägga ett shingeltak på egen hand. Men har shingeltaket några nackdelar?

Självklart finns det nackdelar även med shingeltak, här är ett par punkter som är värda att se över innan du bestämmer dig:

•Inte särskilt miljövänligt
•Klarar inte av för stora snömassor
•Kräver en del underhåll, bland annat måste det behandlas med ny takmassa efter en tid

Men även om det finns en del nackdelar, som självklart ska tas med i beräkningen, finns det också stora fördelar. Shingeltak är väldigt hållbart och med rätt skötsel kan det faktiskt hålla i upp till drygt 20 år. För den som är händig går det dessutom ofta att lägga taket på egen hand, något du såklart sparar in en hel del pengar på i arbetskostnader. Är du inte händig bör du dock alltid anlita en professionell takläggare.

Priset för takläggning – lite dyrare med shingel

Shingeltak är inte det billigaste alternativet när det kommer till tak. Både betongtak och papptak finns att köpa till billigare priser. Om vi gör en snabb jämförelse på det generella prisläget för olika taktyper ser det ut så här:

•Betongtak: 160 – 200 kronor per kvadratmeter
•Papptak: 100 – 150 kronor per kvadratmeter
•Shingeltak: 170 – 230 kronor per kvadratmeter

Men när det kommer till takläggning ska du aldrig stirra dig blind på enbart priset eftersom du också måste kolla upp takets livslängd, skötsel, kvalitet och utseende. Tegeltak är exempelvis ett ganska dyrt takmaterial, men det är också ett av de mest hållbara och har den längsta livslängden. Här kanske taket och installationen är dyrast, men i och med att det håller väldigt länge kanske det i slutändan visade sig vara det billigaste.

För att få en bättre prisuppfattning om vad shingeltak kostar för din bostad måste du begära offert. Det är alltid bra att få in offerter och kalkyler från cirka 3 till 5 firmor. Då blir det tydligt att se vad de kan erbjuda och vad prisläget är. Du kan börja med att göra en gratis kostnadsförfrågan på taklaggare.se om du vill.

Här kan du också läsa mer om hur det fungerar med offerter vid ett ett takbyte 

Viktigt att komma ihåg inför takbytet

Det är lätt att tro att man får göra som man själv vill med sitt eget hem, men tyvärr är det inte alltid så. Att byta tak kan faktiskt vara något du måste ha bygglov för. Om du bor i ett tätbebyggt område kan du alltså behöva bygglov för att få byta tak eftersom själva utseendet måste passa in i omgivningen. Detta varierar naturligtvis från kommun till kommun.