Välj rätt tak till ditt hus

Taket är viktigare än vad du tror. Det ser inte bara till att du slipper regn och rusk. Ett tak bidrar även till husets utseende och är viktig för värmeisoleringen. Det finns många olika typer av tak att välja mellan idag. Vi går igenom de olika taken och vilka för- och nackdelar de har. Dessutom går vi igenom hur stor kostnaden kan bli om du funderar på att byta till ett nytt tak.

Olika typer av takpannor

En klassisk takpanna är tegeltakpannan. Det är en vacker produkt som dessutom känns lyxig. Fördelen med just tegelpannor är att de är hållbara och starka. De blir inte blekta och ljusa av solen. De börjar inte heller rosta eller tappa färg. Tegelpannan behåller sitt utseende år ut och år in. Skulle en panna spricka eller gå sönder så är det oftast lätt att byta den enskilda pannan.

Är tegeltakpannor perfekta?

Nej, men de är riktigt bra. Om vi ska prata om nackdelarna så får vi börja med kostnaden för takbytet. Din kostnad kan bli ganska stor när du byter till tegelpannor, speciellt om du har ett stort tak och väljer lite dyrare tegelpannor. Det beror inte bara på materialkostnaden. Tegelpannor till taket är ganska tunga och kan kännas omständliga att arbeta med.

Fördelar och nackdelar med plåttak

Ett alternativ till tegel är plåt. Ett plåttak väger mycket mindre, något som förenklar hanteringen rejält både vid transport och vid själva bytet. Dessutom är det nästan alltid billigare än tegel. Det är dock inte lika hållbart, vilket innebär att du kan behöva byta tak igen lite snabbare jämfört med tegel. Eftersom det är arbetskostnaden som står för en stor del av din kostnad så kan det i slutändan ändå vara bättre att satsa på det takmaterial som håller längst.

Ska jag välja plåt istället för tegel?

Plåt och tegel är inte de enda materialen du kan välja mellan. Ett annat alternativ är betong. De påminner väldigt mycket om tegel men har oftast lite bättre egenskaper och skydd mot exempelvis frost. Viktmässigt är det så gott som likvärdigt med tegel och utseendemässigt finns det betongpannor i flera färger, både enkupiga och tvåkupiga. Betongpannor introducerades under 1950-talet men är en av de mest populära valen tillsammans med tegelpannor.

Så mycket kostar det att byta tak

Om du ska lägga ett helt nytt tak så är dessa tre alternativ bra att överväga. Ska du däremot byta taket från ett material till ett annat så bör du tänka på att undertaket måste klara av ditt nya tak. Det innebär bland annat att läktarna kanske behöver läggas om. Du kan läsa monteringsanvisningarna till ditt nya tak för att se om du behöver läkta om taket. Detta medför naturligtvis mycket extrajobb, något du hade sluppit om du bara bytte de trasiga takpannorna med likadana fast nya.

Så mycket kostar olika tak

Ska jag ta hjälp eller byta taket själv?

Om du utför arbetet själv så är det bara själva materialet som kostar. Om du däremot inte kan eller vill fixa det själv så måste du vara beredd att betala en del. En snickare eller takläggare tar runt 400 upp till 700 kronor i timmen. Du kan alltid be om ett eller flera kostnadsförslag för att få en uppskattning om hur stor just ditt takprojekt kan bli. Läs mer om offert takbyte här.