Därför ska du investera i en ställning till hemmet

En av de lite mer oväntade kostnaderna som du stöter på när du ska byta tak är kostnaden för ställningen som kan behöva användas. Det kan kosta mellan 500 upp till 1000 kronor per dag att hyra en ställning och då har vi inte räknat med transporten och monteringen, två moment som också kan få upp priset.

Du kanske tror att du inte behöver en ställning när du planerar ditt takbyte. Men du gör det mycket svårare för dig själv om du skippar ställningen, plus att arbetet dessutom blir mycket svårare att utföra på ett säkert sätt. En ställning, det vill säga en plattform som sitter på fyra stabila ben, är mycket säkrare än en stege.
Om ställningen endast kunde användas vid takbyten hade ett köp varit en ganska onödig kostnad. Tursamt nog så kommer du garanterat få användning av din ställning ganska ofta om du äger ett hus. Det är perfekt att använda när du ska måla, om du vill renovera eller om du ska utföra någon annan typ av syssla på hög höjd.

Vad kostar det att köpa en helt ny ställning?

Det beror på vad det är för typ av ställning du behöver. Det finns många olika typer av ställningar inom byggbranschen. En populär version är modulställningen. Det är en typ av ställning som du kan lägga till delar på allt eftersom du flyttar på den. Du kan hitta ställningar hos flera byggvaruhandlare. För att ge dig ett prisexempel så erbjuder K-rauta en aluminiumställning med moduler, från modul A till modul D. Varje modul är som en egen byggkloss. Du kan montera upp en ställning som når 9 meters höjd med hjälp av modul A, B, C och D. Modulerna köper du separat. I skrivande stund har de följande pris:

  • Modul A – 4 000 kr
  • Modul B – 6 000 kr
  • Modul C – 5 500 kr
  • Modul D – 7 500 kr

Skulle du köpa allihop så kostar det 23 000 kronor.

Dela kostnaden med grannarna

Du som läser denna text äger med stor sannolikhet en villa. Det kan även vara så att du har grannar som också har villor. Även dessa bostäder kommer att behöva målas om, restaureras eller bytas tak på. Det innebär att du inte är själv om att behöva en ställning. Istället för att låta hela ställningspriset ingå i din kostnad kan du prata med dina grannar och köpa ställningen tillsammans under villkoret att alla kan använda sig av ställningen vid behov.

Ta din säkerhet seriöst

Om du skulle ramla från en meters höjd på ett väldigt olyckligt sätt så kan det faktiskt resultera i att du dör. Att jobba på hög höjd är riskabelt och det gäller att du faktiskt prioriterar din egna säkerhet. Om du ändå ska köpa in en byggställning kan du även köpa in skyddsutrustning för arbeten i hög höjd. Det finns många olika typer av skydd att köpa, bland annat färdiga paket. Fallskyddspaketet 1 Miller från Honeywell kostar cirka 2 300 kronor. Där ingår tvåpunktssele med förankring bak och vid bröst, ett automatiskt glidlås och två förankringslinor.