Fixa ditt plåttak

Plåttak är kanske inte det allra populäraste takvalet i Sverige, men det är verkligen inte ett dåligt val. Det är ett utmärkt material att använda som tak och idag finns det flera olika typer av plåttak att använda sig av. Alltifrån plåttak i koppar, aluminium och stål till plåttak med ett utseende som påminner mycket om tegel. Det finns även plåttak som har olika beläggningar, exempelvis zink eller aluminium-zink.

Har du ett plåttak eller funderar du på att byta till ett plåttak kan du läsa här för att ta reda på vad du ska göra när du ska renovera ditt tak.

Fördelar med plåttak 

Det allra första du kommer att märka när du arbetar med plåt är att det väger mycket mindre än tegel- och betongpannor. Det innebär att plåt kan användas för de allra flesta byggnader och taktyper.

En stor fördel med just plåt är att mossa, lav och alger inte får fäste på samma sätt som på ett tegel- eller betongpannehus. Även snö får mindre fäste, vilket innebär att snön lättare kan rasa ned.

Denna taktyp målas och det finns flera olika sätt att måla takplåten på, något som även gäller kulörerna. Om taket är profilerad så kan det se ut precis som betong- och tegelpannor.

Nackdelar

Detta takmaterial påverkas mer av solens ljus och värme än betong- och tegelpannor. Solens strålning kan få pannan att ändra färg. Att taket är halt är både bra och dåligt. Det är inte särskilt kul att halka omkring på taket under vintern om du skulle behöva gå på taket.

Eftersom plåttaken är gjorda av metall kan det i vissa omständigheter rostplåttak till ett trähusa. Då kan det vara värt att undersöka plåttak som inte rostar lika mycket, exempelvis aluminiumplåttak.

Det är betydligt svårare att laga eller renovera ett plåttak på egen hand. Det innebär att din renoveringskostnad kommer att bli högre när det väl är dags.

Vilket plåttak ska jag välja?

Det är inte lätt att välja rätt bland alla takmaterialen i takdjungeln. Bara när det kommer till plåttak finns det många att välja mellan. Om du redan har plåttak så behöver du oftast bara välja samma plåttak, om det inte är så att du vill byta till ett helt nytt.

Plåt kan även användas vid tak med väldigt liten lutning.

Slätplåt kan användas för tak med sex graders lutning. Tänk på att du kan behöva bygglov för att byta till en ny typ av plåt eller ett helt nytt takmaterial.

Hur mycket kostar renoveringen?

Det beror på vad det är du vill fixa. Ska du byta ut plåten behöver du oftast även byta undertak och läkt. Kostnaden beror naturligtvis även på hur stort tak du har. Eftersom det finns så många faktorer som påverkar priset är det enklaste sättet att ta reda på renoveringskostnaden att höra dig för hos takläggare.

Pris för nytt tak

Försök att hämta in minst tre olika kostnadsförslag. Oftast erbjuder företagen även en kostnadsfri besiktning av taket. Det kan vara till din fördel att låta en erfaren hantverkare kolla till taket, både för att få reda på vad exakt du behöver renovera och även för att kunna få ett mer exakt kostnadsförslag.