Eventuella misstag vid ett takbyte och hur du bäst undviker dem

Dags att byta tak

Vi har samlat ihop en lista på vanliga missar som uppstår vid ett takbyte och hur du bäst undviker dem.

Sju vanliga misstag som uppstår vid ett takbyte

  1.  Slarv med undertaket. Det går inte att understryka nog hur viktigt förarbetet är när det kommer till takbytet. Om du slarvar med undertaket finns risk att takets insida utsätts för fukt, något som i sin tur kan resultera i mögel och röta. I vissa fall kan det vara nödvändigt att sätta in en luftspalt för att hålla torrt och fint.
  2. Taket passar inte bostaden. Det är inte särskilt kul att märka att taket ser helt fel ut på din bostad först när det är lagt. Kanske kollade du enbart in pannorna innan du valde – inte särskilt bra. Estetiken i ett tak är otroligt viktig för husets helhetsintryck. Var säker på att det passar till bostaden och även till omgivningen.
  3. Du är inte kvalificerad att byta taket själv. Ett misstag som många händiga hemmafixare gör är att byta taket på egen hand trots att de kanske inte har rätt kunskap och erfarenhet. Visst, det kan verka någorlunda enkelt när du kollar på steg-för-steg videor på Youtube, men var vaksam. Minsta fel kan ge förödande konsekvenser.
  4.  Fel val av hantverkare. Var väldigt noga när du väljer takläggare eftersom det tyvärr finns en del oseriösa aktörer på marknaden. Att anlita en hantverkare eller firma som sedan visar sig vara oprofessionella och slarviga är inte särskilt kul. Begär alltid referenser när du funderar på att anlita takläggare.
  5. Begär inte flera offerter. Ta inte första bästa erbjudandet från takläggaren. Välj noga och med omsorg. Begär offerter från många företag för att hitta det bästa priset.
  6. Försäkringar. Om du själv ska lägga taket är det otroligt viktigt att du gör allt rätt. Om du inte är en certifierad takläggare finns det stor risk att försäkringarna inte täcker eventuella fel om du själv lagt taket.
  7. Avrinningssystemet fungerar inte. När ett nytt tak läggs kan det hända att hängrännor och stuprör inte är anpassade efter de nya takdimensionerna och därmed inte fungerar som de ska. Kolla alltid upp att det stämmer och att avrinningssystemet anpassas efter det nya taket.

Läs mer om offert takbyte här.