Rensa takrännorna eller köpa nya?

Att rensa takrännorna är aldrig kul men det är en viktig del av husunderhållet. Om du inte rensar rännorna kan regnvattnet inte ta sig ned på ett smidigt sätt. Istället kommer vattnet att samlas på just de ställen där rännorna är skräpiga. I värsta fall kan regnet hitta sig in under takfoten och skada taket. Dessutom belastas takrännorna väldigt mycket när de är fyllda med vattnet, något som kan få rännorna att ramla ned.

Vi ger dig några tips på saker du kan göra för att rensa dina rännor på ett enkelt sätt. Är takrännorna trasiga? Nedan hittar du också information om vad det kostar att byta till nya.

Börja inte med rännorna, börja med taketHustak

Det är lätt att glömma bort att det som hamnat i (häng) rännorna oftast kommer från taket. Börja med att rensa taket. Du kan antingen be om en offert från ett företag som utför denna typ av underhållsarbete eller så kan du göra det själv. Ska du anlita ett proffs? Vårt tips är att du alltid tar in mer än en offert, på så sätt kan du enkelt jämföra priser och vad som ingår.

Om du vill göra det själv så finns det många bra och smarta krattor och borstar att köpa in.

Detta behöver du:

Välj en borste eller kratta som passar just ditt tak och ditt ”arbetssätt”.

Ska du ge dig upp på taket eller ska du ta en stege och skrapa från takets ”undersida”?

Tanken är att du ska få ned allt skräp som finns på taket, från mossa och löv till smådetaljer som fågelbajs och liknande. Försök att få taket att se så rent och fint ut som möjligt.

När du är där uppe så ska du även hålla utkik efter konstigheter med taket. Ser du till exempel att vissa takpannor är sneda så kommer du att behöva åtgärda detta snabbt. Sneda takpannor kan bero på att det har blåst väldigt hårt. Kolla naturligtvis även efter sprickor och hål. En fördel med att ta in en offert och låta en takläggare utföra takskötseln är att de direkt kan se dessa saker. I många fall så kan du låta byte och ”fixning” av taket ingå i din offert.

Skräpet hamnar i takrännorna

När du eller takläggaren skrapar, borstar och tvättar taket så kommer mycket av skräpet att hamna i rännorna. Nu kan du med fördel börja rensa dessa. Det finns speciella rännskopor att hitta, dessa är utformade efter rännan och gör det enkelt för dig att samla upp skräpet utan att behöva använda händerna.

Tänk på att även kontrollera alla fästen. Ett trasigt fäste kan göra att rännans lutning ändras. Då kanske regnet inte rinner ned på rätt sätt, oavsett hur ren och fin rännan är.

Om du har möjlighet bör du använda dig av en lövsil. Den hindrar de största löven från att ta sig in i stupröret. Skulle ditt stuprör bli igensatt av löv och skräp så finns det olika sätt att åtgärda detta på. Du kan alltid använda en böjlig avloppsrensare eller en högtrycksspruta. När rännan är fri från smuts bör du även kolla att det inte finns några hål eller sprickor. Dessa kan lagas på olika sätt, beroende på vart de sitter och hur stora de är.

Kostnad – byta takrännor

Ibland hjälper det inte att rensa takrännorna och de måste istället bytas. Hur mycket kostar då detta? Priset varierar självklart beroende på husets storlek och materialval. Går det att använda rullställning eller ska ställningen byggas på plats? Sitter taket högt? Är arbetet riskfyllt? I runda slängar kan du räkna med att bytet går på på cirka 16 000 – 20 000 kronor beroende på just dina förutsättningar.  Då är både montering och material inkluderat i priset. Glöm inte bort att du kan minska arbetskostnaden med ROT-avdraget, du har rätt att dra bort hela 30 procent av slutpriset.