Papptak

Papptak är en taksort som har lite dåligt rykte jämfört med i princip alla alternativ, som tegel- och betongpannor, shingel och så vidare. Men det finns faktiskt situationer när papptak är ett av de bästa alternativen, rentav det bästa. Papptak passar nämligen väldigt bra för tak som är platta och inte har någon (eller väldigt lite) lutning. På sådana tak fungerar det inte med pannor, plåt eller shingel utan då måste man i princip använda sig av papptak. Det gäller då ofta till exempel garage, men det finns också många bostadshus som har en sådan takprofil, och då är det papptak som gäller.

Papptak behöver inte vara av dålig kvalitet 

De som inte tycker om papptak brukar hävda att det dels är fult och dels inte håller så hög kvalitet. Vad gäller utseendet så är det en smaksak och det finns papptak som ser helt okej ut numera. Det faktum att papptak läggs på mycket flacka tak gör också att det inte får en lika framträdande roll som tak med lutning. Vad gäller kvalitén så behöver det inte alls vara så att papptak håller låg kvalitet. Även enklare asfaltspapp är idag hållbart och bra, samtidigt som det är enkelt att reparera och underhålla vid behov.

Mycket prisvärt

En stor fördel med papptak är att det är billigt – på alla sätt och vis. För det första är den rena materialkostnaden låg. Asfaltspapptak är den billigaste taktypen som finns. Dyrare papptaksvarianter som gummipapptak är inte speciellt dyra de heller. Dessutom går papptak snabbt och lätt att lägga och många kan göra det själva. Men även om man anlitar en professionell takläggare för jobbet så kommer det att bli billigt, helt enkelt för att de kan utföra arbetet så snabbt.

Här kan du läsa mer om olika taktyper

Vill du inte lägga taket själv? Det ska du tänka på när du anlitar en takläggare 

Glöm inte bort att du kan använda ROT-avdraget när du lägger nytt tak. Är du osäker på om du har rätt till avdrag? Läs mer på Skatteverkets hemsida