NYTT 2023 – Välja mellan tegel- och betongpannor?

Har det blivit dags att byta tak helt och hållet? I så fall kanske du väger för- och nackdelar med tegel- och betongpannor?

Fördelar

Tegeltak är väldigt vanliga i Sverige och det är väldigt lätt att förstå varför. Tegelpannor har använts i hundratals år och är än idag lika populära. Tegel är vackert och passar mycket bra till klassiska svenska hus. Samtidigt så åldras tegelpannor med karaktär. Med rätt skötsel kan tegelpannor hålla i hundra år.

Betongpannor är också ett populärt alternativ som syns allt mer i Sverige. Betong är billigare än tegelpannor och påminner faktiskt väldigt mycket om tegel.

Betongpannor tillverkas i regel av fem ingredienser:

•Vatten
•Cement
•Sand
•Järnoxidpigment
•Vattenbaserad färg

Betong är oftast lite större i storlek än tegelpannor och mycket jämnare. Betongpannor är alltid falsade. Betongpannor är ett dekorativt alternativ och det passar bra till många typer av hus, bland annat en herrgårdsvilla. En annan stor fördel med att välja betongpannor är att materialet är oerhört beständigt mot frost. Dessutom går det att lägga betongpannor på tak med lutning på 14 grader.

Okej, nu har du fått en snabb jämförelse mellan betong- och tegelpannor. Men vilka är egentligen nackdelarna? Både tegel och betong har sina nackdelar och det är givetvis viktigt att känna till dessa.

Nackdelar

Här är en kortare lista på nackdelar med tegelpannor:tegel- och betongpannor kommer med både för- och nackdelar

  • För att kunna lägga moderna tegelpannor behöver taket ha minst 14 graders lutning. Ofalsade tegelpannor kräver en taklutning på minst 22 grader. Skulle lutningen inte vara tillräcklig kan vatten tränga in bakom pannorna och förstöra undertaket.
  • Det kan börja växa mossa på tegelpannor, något många ser som ett problem. Du kan dock åtgärda detta genom noggrann tvätt, exempelvis med högtryckstvätt.

Och nackdelarna med betongpannor:

  • Betongpannor är väldigt tunga, betydligt tyngre än tegelpannor. Detta kräver också att takkonstruktionen är tillräckligt robust för att klara av vikten.
  • Är betongpannorna ytbehandlade glider snön av illa kvickt. Detta kan vara en fördel eftersom snösamlingar på taket motverkas. Samtidigt finns större risk för snöras.

Kostnaden för tegel- och betongpannor

Nu när vi gått igenom några av för- och nackdelarna med just betong- och tegelpannor vill du förmodligen veta vad kostnaden blir för respektive material.

Kort sagt kan man säga att tegelpannor är ett betydligt dyrare alternativ. Det finns olika typer av tegelpannor, obehandlade pannor och falsade glaserade pannor. Prisskillnaden mellan de två typerna kan vara så stor som flera hundra procent.

Så mycket kostar det att lägga ett nytt tak

Priset för betongpannor är lägre än tegel, däremot är inte livslängden lika bra. Betongpannor kräver också en robustare takkonstruktion. Ett tips är att uppgradera dig när det kommer till betongpannor. Välj betongpannor med en extra ytbehandling så är de mer hållbara och får en väldigt lång livslängd. De kan inte mäta sig i tegelpannornas kvalitet, men priset är lägre.