Fem tips när du ska renovera taket

Funderar du på att renovera ditt tak? Du kanske har funderingar kring kostnaden, vad du ska kolla efter eller bara vill veta mer rent allmänt om detta stora husprojekt. Vi går igenom lite tips på saker du kan göra och tänka på vid en renovering av taket.

Undersök taket regelbundet

Det första du bör göra är att undersöka ditt tak. Du kan ta en stege och kolla efter sprickor, hål, flyttade pannor och annat som ser konstigt ut med taket. Vi brukar rekommendera att du gör detta en eller två gånger om året, speciellt om det har varit storm eller väldigt hård blåst. Passa på att rensa rännor och borsta bort smuts samtidigt. Genom att underhålla ditt tak kan det hålla väldigt länge.

Checklista för dig som ska besiktiga taket själv

Ett välskött tegeltak sägs kunna hålla sig användbart i upp emot 100 år. Det finns olika sätt att vårda sitt tak. Du kan exempelvis använda takrengöringsmedel för att se till att mossa, lav och liknande inte börjar växa.

Undersök innertaket på vinden när det regnarrenovera taket, krävs oftast minst två personer

Oväder ger dig ett utmärkt tillfälle att undersöka taket. Gå upp på vinden och var observant över konstigheter.

  • Luktar det illa?
  • Regnar det in?
  • Är luften kvav?
  • Kan du hitta mörka fläckar eller trä som har möglat eller börjat ruttna?

Dessa saker kan tyda på att något är fel med taket. Det gäller speciellt för den sista frågeställningen. Ruttet trä och mögel är aldrig roligt att hitta. Då är det oftast väldigt viktigt att snabbt ta in en takläggare eller snickare som kollar igenom taket och vinden.

Saker att tänka på innan du renoverar taket

Att byta material på taket, exempelvis från plåt till tegel, är inte alltid så lätt. Du kan nämligen behöva be om ett bygglov för att göra det. Dessutom finns det även många andra saker att tänka på, exempelvis takets nya tyngd samt att du bara får använda dig av vissa material för vissa taklutningar.

Att göra det själv

Det är möjligt, men oftast inte rekommenderat. Det är ett tungt arbete, speciellt om du ska göra det helt och hållet på egen hand, som dessutom tar ganska lång tid. Vill du veta mer om själva takläggandet kan du läsa några av våra andra artiklar i ämnet.

Att låta en takläggare göra det

Detta är det vanligaste sättet att renovera sitt tak på. Din takrenovering kostnad beror på många olika faktorer, bland annat hur stort taket är. Generellt så rekommenderar vi att du alltid tar in flera offerter. Normalt kan du räkna med att ditt totalpris hamnar mellan 700 och 1000 kronor per kvadratmeter. Det är inte ovanligt att din takrenovering kostnad hamnar runt 100 000 kronor när allt är sagt och gjort.

En vanlig renovering i Sverige

Det är inte så ovanligt att renovera tak som du kanske tror. Sverige kan vara väldigt vackert året om, men den tunga snön, det hårda regnet, blåsten, fukten, mossan och laven, allt detta bidrar till att taket slits ned. Då har vi inte ens tagit hänsyn till att det även skiljer sig mellan takpanna och takpanna. Vissa material och takpannor är helt enkelt bättre än andra. Det är väl värt att tänka på detta när du ska lägga upp en plan för din takrenovering.