Kostnader att tänka på vid ett takbyte

Det finns många kostnader att tänka på när det kommer till att byta ett tak. Kostnaden baseras på hur mycket av taket du vill byta. Här på denna sida anger vi vilka kostnader som du måste ta hänsyn till och andra saker du kan tänka på när du ber om en offert för ditt takbyte.

Materialkostnaden

Först och främst har vi själva materialet. Här handlar det mycket om vad det är för typ av tak du har just nu. Oftast byter man inte hela taket utan bara en del. Skulle du byta hela taket så kan du välja ett nytt material, men annars får du nöja dig med att använda samma typ av tak som tidigare.
tegeltak

Ett plåttak kan kosta mellan 150 upp till 200 kronor per kvadratmeter. Det finns många fördelar med just plåttak, speciellt eftersom det inte kräver så mycket underhåll.

Ett annat populärt tak är tegelpannor. Detta är det dyraste alternativet och kostar mellan 200 upp till 250 kronor per kvadratmeter beroende på vilken typ av plattor du väljer. I dessa kostnader ingår även kostnaden för tillbehören och för verktygen.

Det finns även många andra typer av plattor du kan välja. Det handlar exempelvis om betongtak, papptak och shingeltak. Tänk på att det inte bara är själva plattorna som behövs utan även många andra delar, exempelvis nockpanna, halvpanna, ventilationshuv, avloppsluftare, glidskydd och så vidare.

Om taket är 150 kvadratmeter och du väljer takpannor som totalt kostar 200 kronor per kvadratmeter kostar det 30 000 kronor bara för materialet.

Arbetskostnaden

Detta är bara en del av kostnaderna som du måste tänka på. En annan viktig kostnad är själva arbetet som takmontörerna måste utföra. Här handlar det oftast om en timpeng per person. Det krävs minst två personer för att lägga taket på ett tidseffektivt sätt. Det är inte ovanligt att en takläggare har ett timpris på mellan 450 upp till 700 kronor i timmen plus moms.

Det kan ta upp emot 120 arbetstimmar att lägga 150 kvadratmeter tak, ibland mer och ibland mindre. Som dyrast kan arbetskostnaden i detta fall hamna på 84 000 kronor, vilket blir 105 000 kronor totalt om man räknar med momsen.

Kom ihåg att du kan använda ROT-avdraget för att få ned priset. Detta kan du ange redan när du ber om en offert. Med ROT-avdraget får du dra av 30 procent av arbetskostnaden.

I det här exemplet kostar det därmed totalt 103 500 kronor att byta taket.

Kom ihåg att detta bara är ett prisexempel, den riktiga kostnaden kan skilja sig på flera sätt. Vårt tips är att du helt enkelt tar in en offert eller flera. Läs mer om offert takbyte här.