Fakta om tak

Det finns många olika typer av tak, men gemensamt för dem alla är att de är husets ”paraply”. De finns där för att skydda mot väder och vind, och det ställer ganska stora krav på taket. Ett tak ska vara tåligt och det ska fylla sin funktion. Det måste också vara säkert för att man ska kunna vistas på det. Här kan du läsa lite olika fakta om tak som kan vara bra att veta.

Ta hand om ditt tak
tak1

En takläggning är ett stort projekt som man förmodligen inte vill behöva göra mer än en gång under den tid man bor i huset. Hur länge taket håller beror lite på vilken typ av material man har använt, men det beror också på hur man tar hand om sitt tak. För att maximera livslängden på taket bör man vårda sitt tak regelbundet.

Underhåll sparar pengar

Minst en gång om året bör man noggrant rensa bort växter och annat skräp från taket. Man kan också förebygga mer skräp genom att till exempel kapa bort grenar som hänger över taket. Glöm inte att inspektera taket och titta efter exempelvis plåt eller pannor som hamnat fel eller skadats. Man bör även titta på vindskivor, gavlar, rännor och takets underdel.

Tänk på säkerheten

Tak är inte gjorda för att man ska gå på dem, men ibland måste man göra det och då är det viktigt att taket är säkert. Man måste till exempel kunna gå upp på taket för att rengöra, inspektera och laga det. Andra som kan behöva gå på taket är sotare, antenninstallatörer och den som ska hämta en fotboll eller frisbee. Det gäller med andra ord att stegar och annat är ordentligt säkert.