Pris för nytt tak

Det finns många frågor att ställa sig när det är dags att lägga nytt tak och en av de vanligare är: hur mycket kostar det?  Priset är självklart en viktig del eftersom det trots allt handlar om ett stort projekt. Att det kostar mycket pengar är dock ofrånkomligt.

Man bör snarare se takrenoveringen som en investering än en kostnad med tanke på att det faktiskt är något som är nödvändigt att göra.

Låter man bli att fixa taket kan det nämligen bli desto dyrare när problemen till slut börjar visa sig. Då måste man byta ut och åtgärda mycket mer än vad man hade behövt göra om man hade gjort det som en förebyggande åtgärd. Med andra ord kan man spara pengar genom att tänka smart och ligga steget före.

Olika priser för olika tak

takplattor

Priset på tegelpannor kan variera en hel del, som mest kostar de ungefär 200 kronor per kvadratmeter.

Det första man bör tänka på är att det finns olika typer av tak. Det finns till exempel plåttak, papptak, shingel och olika typer av pannor. Vad man väljer är lite upp till tycke och smak, men det är bra att komma ihåg att vissa material gör sig bättre på vissa typer av tak än andra. På platta tak brukar till exempel plåt eller papp vara det bästa valet.

De olika materialen skiljer sig åt prismässigt, men gemensamt för alla typer är att kostnaden oftast blir billigare per kvadratmeter ju större taket är.

Ungefärliga priser per kvadratmeter är:

  • Papptak: 50-100 kronor
  • Plåttak: 70-150 kronor
  •  Shingel: 90-140 kronor
  • Betongpannor: 100-140 kronor
  • Tegelpannor: 130-200 kronor

Det tillkommer även kostnader för ytterligare material, underlagspapp, läkt, rännor och annat. Man får räkna med att lägga på 50-100 kronor per kvadratmeter i materialkostnad.

Så mycket kostar takläggare

En annan sak som är väsentlig för priset är förstås vad det kostar att anlita takläggare. Som andra hantverkare har takläggare ofta en timkostnad på 400-600 kronor (innan ROT-avdrag och inklusive moms). Det ungefärliga slutpriset får man genom att takläggaren uppskattar tidsåtgången. Det går också att avtala om ett fast pris för takläggningen.

Det finns mycket man själv kan göra för att hitta det bästa priset, som till exempel att ta in flera offerter, förhandla och jämföra priser.  Man bör dessutom tänka på att det inte bara är priset som är viktigt utan också att företaget man anlitar är kunnigt, seriöst och pålitligt. Mer om detta kan man läsa under fliken Anlita takläggare.