Ska du byta taket själv? Se till att arbeta ergonomiskt och säkert

Att äga ett eget hus kommer med en hel del arbete. Det finns alltid något som behöver göras, alltifrån att klippa gräset till att undersöka fasaden, trädgården eller tak. Många gånger kommer du att behöva måla om, plantera nytt eller byta pannor på taket. Allt detta är jobb som kostar pengar och som dessutom tär på kroppen.

Att byta taket är ett tungt arbete, speciellt om du ska göra det helt själv.

Fördelar och nackdelar med att byta taket själv

Det är väldigt ekonomiskt att lägga tak själv. Arbetskostnaden stiger snabbt i höjden om du har en eller två takläggarebyta taket själv på plats. Själva arbetskostnaden står så gott som alltid för mer än hälften av din kostnad för ett takbyte, även efter att du har gjort ett ROT-avdrag.

Något som det kan vara bra att tänka på är att takläggarna är vana arbetare som vet hur de ska jobba för att skona kroppen. Dessutom besitter de mycket kunskap och kompetens, något som säkerställer att jobbet blir gjort på ett bra och hållbart sätt. Att göra jobbet själv innebär att du går miste om denna kunskap. Dessutom sätter du dig själv i en potentiellt farlig situation, speciellt om du har ett högt tak.

Har du rätt utrustning för att kunna byta tak?

Att använda en ställning är en förutsättning för att kunna arbeta säkert på hög höjd. Om du inte har en ställning måste inköpet eller hyran ingå i din budget för takbytet. När du tar in en offert från ett takläggarföretag är ställningskostnaden ofta inbakad i priset.

Det är värt att poängtera att det ofta krävs minst två personer för att kunna utföra ett takbyte på ett effektivt och säkert sätt.

Investera i en ställning

I en av våra tidigare texter skrev vi om fördelarna med att köpa in en ställning själv. Beroende på hur stort hus du har och hur stor ställning du behöver kan kostnaden se olika ut.

En modulställning som du kan bygga upp för att nå nio meters höjd kan kosta upp emot 20 000 kronor. Lägre ställningar kostar naturligtvis mycket mindre. Den allra största fördelen med en ställning är att du underlättar arbetet. Om du ska arbeta själv så måste du ha en ställning, det är oändligt mycket säkrare än en stege.

En annan stor fördel med en ställning är att du kan återanvända den i ett senare skede, exempelvis om du vill måla om fasaden eller utföra någon annan typ av jobb på hög höjd.

Spara tusentals kronor

Det som lockar mest med att jobba med taket på egen hand är den stora besparingen. Att byta 150 kvadratmeter tak kan lätt kosta upp emot 100 000 kronor och en stor del av denna kostnad kommer från arbetet som takläggarna gör, det vill säga arbetskostnaden.

Obs. Om du bestämmer dig för att jobba själv, se till att du inte snålar med säkerhetsutrustningen.