När ska jag byta mitt tak?

För att veta om du behöver byta ditt tak måste du först och främst besiktiga det. Bestämmer du dig för att renovera taket? Vill du veta när det är mest fördelaktigt? Nedan hittar du information om takbyte och en checklista som kan vara bra att gå igenom innan du sätter igång med din takrenovering.

Saker att ha koll på

Först och främst är det bra att veta vad det är för typ av tak du har eftersom olika typer av tak har olika livslängd. Lertegelpannor kan användas i upp till 100 år men vanligtvis är det runt 40 år som gäller för tegel. Undertaket har en kortare livslängd, oftast runt 30 år. Det kan alltså vara undertaket som avgör ifall du behöver utföra ett takbyte.

Ta din stege och börja kolla upp ditt tak

En eller två gånger om året bör du besiktiga ditt tak. Detta gör du antingen på egen hand eller så betalar du ett företag att utföra besiktningen åt dig. Det är väl värt varenda krona. Att tidigt upptäcka sprickor och hål kan spara dig tusentals kronor som du annars hade behövt lägga på att renovera eller reparera din bostad. Renoveringskostnaden blir dessutom mycket lägre om det bara handlar om ett fåtal pannor jämfört med om du ska byta hela taket eller en större del.

Här är en checklista som du kan använda om du vill kontrollera taket på egen hand:  besiktiga tak

  • Finns det mossa, lava eller smuts på taket?
  • Är läkten hel och fin?
  • Är pappen uttorkad och spröd?
  • Kan du se några hål eller sprickor? Detta gäller för pannorna, rännorna och allt annat som finns på taket.
  • Ligger pannorna på nocken helt rätt?
  • Är rännorna täckta med löv, smuts eller något annat?

Den största indikatorn på att du behöver byta ditt tak är att det finns hål på takpannorna eller att pappen är skadad. Genom att ha koll på hur gammalt taket är kan du uppskatta hur sannolikt det är att taket behöver bytas. Ju tidigare du upptäcker fel och konstigheter, desto smidigare blir det att fixa problemet utan att det kostar skjortan.

När under året är det bäst att byta tak?

Den bästa perioden är när det är torrt. Det går att göra mindre justeringar även under vintern, men helst bör du undvika att byta taket när det är kallt och kan börja snöa. Notera att det inte är helt omöjligt, men det kan leda till högre driftkostnader på grund av värmeförluster. Detta kan i sådana fall vara bra att inkludera  i din budget.

Det är inte omöjligt att byta tak även när det regnar men det är helt enkelt bättre att planera in takbytet under en varmare och torrare period. Skulle det dock ändå regna så innebär det bara att mer tid får läggas på att täcka för med presenning och liknande.